Ξένια Καλπακτσόγλου

Ξένια Καλπακτσόγλου

Το όνομα της είναι συνυφασμένο με την σύγχρονη τέχνη και την ανάδειξή της στη χώρα μας. Η Ξένια Καλπακτσόγλου είναι επιμελήτρια εκθέσεων και συγγραφέας. Είναι ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου για τα Αστικά Κοινά (LUC) μιας ερευνητικής ομάδας με έδρα την Αθήνα, που αποτελείται από αρχιτέκτονες, ερευνητές, καλλιτέχνες και ανθρωπολόγους. Η ομάδα αναπτύσσει και παράγει έρευνα, καλλιτεχνικές πρακτικές, αστικές παρεμβάσεις και εκπαίδευση.

Σπούδασε στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σε μεταπτυχιακό επίπεδο ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη θεωρία του Ανεξάρτητου Κινηματογράφου και της Video Art στο University of the Arts London.

Είναι συν ιδρύτρια της Μπιενάλε της Αθήνας από την οποία αποχώρησε το 2016. Το διάστημα 2006-2015 δραστηριοποιήθηκε στην επιμέλεια και οργάνωση εκθέσεων και δράσεων κυρίως με την ομάδα ΧΥΖ. Ανεξάρτητα, έχει επιμεληθεί ατομικές και ομαδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γράφει σε καταλόγους καλλιτεχνών και συνεισφέρει σε εκδόσεις βασισμένες σε καλλιτεχνικά projects,συμμετέχει σε μεταπτυχιακά προγράμματα ή σεμινάρια σε σχολές καλών τεχνών και επιμέλειας και  κατά περίπτωση, εργάζεται συμβουλευτικά σε οργανισμούς/φορείς. Την περίοδο 206-2008 διετέλεσε διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Artistic Research στο Zurich University of the Arts/Linz University of the Arts.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s