Ίρις Κρητικού

Ίρις Κρητικού

Η Ίρις Κρητικού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές βυζαντινής και σύγχρονης τέχνης στο Institut fur Byzantinistik του Πανεπιστημίου  της Βιέννης με υποτροφία της Αυστριακής Πρεσβείας και στο Courtauld Institute του Λονδίνου με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Α. Ωνάσης». Επιπλέον, παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του BOWIE State University, Maryland System (Master of Education (M.Ed.) και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΝΙΜΑ με αντικείμενο σπουδών την εμψύχωση παιδιών και ενηλίκων και τη μεθόδευση δημιουργικών δραστηριοτήτων στην Αθήνα. Παράλληλα με τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Λονδίνο εργάστηκε στον τομέα της Μουσειακής εκπαίδευσης (Greek Afternoon & Hellenic College, London).

Από το 1994 εργάστηκε στην Ελλάδα, στους τομείς της τέχνης και της εκπαίδευσης (Διευθύντρια επιμόρφωσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ενηλίκων στο Campus Praxis του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ζηρίδη και στην συνέχεια Συνδιευθύντρια του Πολιτιστικού Τομέα του Ομίλου Ιωάννη Φιλίππου/ΙOFIL Art & Events). Από το 2004 εργάζεται ως ανεξάρτητη επιμελήτρια , προωθώντας το έργο σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών και πραγματοποιώντας σημαντικές θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με τα Μουσεία, Εφορίες Αρχαιοτήτων, Πινακοθήκες, Ιδρύματα, Ιδιωτικές Συλλογές και άλλους  φορείς πολιτισμού καθώς και με Τράπεζες, Εταιρείες και άλλους φορείς που επιλέγουν να συνδέουν την ταυτότητα και το αντικείμενό τους με την τέχνη και τον Πολιτισμό.

Τα κύρια επιμελητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη σύγχρονη ζωγραφική και γλυπτική, τη φωτογραφία, αλλά επίσης το κόσμημα, την κεραμική και το ύφασμα. Παράλληλα διδάσκει ιστορία της τέχνης και ασχολείται με τη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων σε θέματα τέχνης, ενώ αρθρογραφεί σε εφημερίδες, περιοδικά τέχνης και πολιτισμού. Τον Ιούνιο του 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Έλιξ το βιβλίο της Hortus Conclusus: 36 ιστορίες μιας ξανακερδισμένης Άνοιξης. Είναι Γενική Γραμματέας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, υποστηρίζοντάς το εθελοντικά από το 1992. Είναι ενεργό μέλος του Σωματείου Διάζωμα. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s