Η έκθεση «Όταν ο Γιώργος Βακιρτζής ζωγράφιζε για τον  κινηματογράφο Αττικόν» στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία

17 Φεβρουαρίου 2023 – 09 Απριλίου 2023 Η έκθεση «Όταν ο Γιώργος Βακιρτζής ζωγράφιζε για τον  κινηματογράφο Αττικόν» στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία

Βακιρτζής Γεώργιος (1923-1988)
Ατοπροσωπογραφία, 1975
Εθνική Πινακοθήκη

Για τους ανθρώπους του κινηματογράφου και τους σινεφίλ, ο Γιώργος Βακιρτζής δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι παλιότεροι Αθηναίοι θαύμαζαν κάθε εβδομάδα τις κινηματογραφικές γιγαντοαφίσες που δημιουργούσε για τις μαρκίζες των κεντρικών κινηματογράφων της πρωτεύουσας και οι νεότεροι τον γνώρισαν από τις εκθέσεις και τις εκδόσεις των Φίλων της Starlets Collection.

To Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, σε συνεργασία με τους Φίλους της Starlets Collection, παρουσιάζουν μοναδικά και πρωτότυπα έργα του καλλιτέχνη, σε μια διαδραστική έκθεση που φέρνει στο προσκήνιο την άρρηκτη σχέση μεταξύ τέχνης και κινηματογράφου.

Όταν η κάμερα παρακάμψει το μεταλλικό διαχωριστικό της πρόσοψης του «Αττικόν», διασχίσει τα καμένα εκδοτήρια και κατέβει τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο άθικτο φουαγιέ του «Απόλλωνα», θα αντικρύσει τα έξη κορνιζαρισμένα έργα/στάδια υλοποίησης δύο πορτραίτων γιγαντοαφισών. Ύστερα, από την εσωτερική σκάλα υπηρεσίας, θα αναδυθεί, μέσω των παρασκηνίων του «Αττικόν» στο στενάκι που οδηγεί στη Χρήστου Λαδά 11 και που επί χρόνια φιλοξένησε το εργαστήρι παραγωγής κινηματογραφικών γιγαντοαφισών του Γιώργου Βακιρτζή.

Πρόκειται για αυτόν τον καλλιτέχνη για τον οποίο η τότε Υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη είχε πει: «Όταν τα όνειρα διοχετεύονταν σε αίθουσες κινηματογράφων, όταν το δάκρυ εκείνης κυλούσε από τα μάτια μας και το μαχαίρι εκείνου σημάδευε την καρδιά μας, η φυγή άρχιζε από το πρώτο εκείνο βλέμμα που ακουμπούσαμε στις τεράστιες ζωγραφιές στην πρόσοψη του σινεμά και που φορές περνάγαμε για να ξαναδούμε. Η φυγή και το όνειρο συνεχίζονται ακόμη για μερικούς. Και κάποιοι ξεχασμένοι ρομαντικοί ψάχνουν ακόμη στο τέλος του έργου για τη μισοσκισμένη γιγαντοαφίσα».

Οδός Ι.Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, 105-61, Αθήνα,

(Στάση Μετρό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ)  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s