Γιώργος Μπουζιάνης

Γιώργος Μπουζιάνης

Ο διεθνής αναγνωρισμένος ζωγράφος γεννήθηκε το 1885 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην γειτονιά της Νεάπολης. Ξεκίνησε τις σπουδές του το 1897 στην Σχολή Καλών Τεχνών σπουδάζοντας ζωγραφική με δασκάλους τον Γ. Ροϊλό, τον Ν. Λύτρα, τον Κ. Βολανάκη και τον Δ. Γερανιώτη.

Το 1907 μετανάστευσε στο Μόναχο για να συνεχίσει τις σπουδές του πάνω στη ζωγραφική στην Ακαδημία Τεχνών, κοντά στον Όττο Ζάιτζ. Τα έργα του σπουδαίου ζωγράφου έγιναν αποδεκτά από τους Γερμανούς τεχνοκριτικούς με αποτέλεσμα λίγα χρόνια αργότερα, το 1924 να κλείσει συμβόλαιο με την γκαλερί Μπάρχφελντ. Αποκορύφωμα της αποδοχής των έργων του στάθηκε η μεγάλη έκθεση που πραγματοποιήθηκε το 1927 στο Κέμνιτς, με τα έργα του να εκτίθενται στο μουσείο της πόλης. Το 1934 λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανόδου του ναζισμού επιστέφει στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα, παρά την συμμετοχή του σε εκθέσεις, ο Μπουζιάνης γνωρίζει διαδοχικές απογοητεύσεις και οικονομικές στερήσεις, που εντείνονται την περίοδο του πολέμου και της κατοχής. Το 1949 οι τεχνοκριτικοί υποδέχονται θερμά την πρώτη του μεγάλη ατομική έκθεση στον Παρνασσό και ο ίδιος καθιερώνεται ως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους. Ακολουθεί η διεθνής αναγνώριση, με τη συμμετοχή του στην 25η Biennale Βενετίας το 1950 και διάκρισή του με το πρώτο βραβείο Guggenheim.

Οι νεκρές φύσεις, τα τοπία, αλλά κυρίως οι προσωπογραφίες και εν γένει , η ανθρώπινη μορφή αποτέλεσαν τις κύριες θεματικές της ζωγραφικής του, όπου το χρώμα κυριαρχεί και αυτονομείται εκφράζοντας δυναμικά συναισθηματικές και ψυχολογικές καταστάσεις. Το έργο του, ακολούθησε μια ιδιαίτερη αντίληψη και οδήγησε στην αφαίρεση. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που τον απασχόλησε το δράμα της ύπαρξης και που κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου υπηρέτησε τη λεγόμενη δεύτερη γενιά του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Οι παραμορφώσεις στα έργα του λειτουργούν περισσότερο ως τραύματα της ψυχής και του υποσυνείδητου και αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο τις εσωτερικές συγκρούσεις.

Μετά τον θάνατό του ιδρύθηκε ο σύλλογος «Οι φίλοι του Μπουζιάνη» που διοργάνωσε πολλές εκθέσεις και εκδηλώσεις για το έργο του. Το σπίτι του Ζωγράφου στην Δάφνη Αττικής αγοράστηκε από τον Δήμο Δάφνης και έχει μετατραπεί σε μουσείο.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s