Moυσείο Γκουγκενχάιμ
Νέα Υόρκη
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σόλομον Ρ. Γκούγκενχάιμ ή απλά Μουσείο Γκούγκενχάιμ Νέας Υόρκης βρίσκεται στη περιοχή Άμπερ Ιστ Σάιντ. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα. Η μόνιμη συλλογή του περιέχει έργα διαφόρων καλλιτεχνικών ρευμάτων, όπως του Ιμπρεσιονισμού και της Μοντέρνας τέχνης, ενώ φιλοξενεί ειδικές εκθέσεις κατά την διάρκεια της χρονιάς. Το μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά το 1937, λειτούργησε όμως για πρώτη φορά στο κτήριο στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης το 1959 και πήρε το όνομά του από τον Σόλομον Ρ. Γκούγκενχάιμ, Αμερικανό επιχειρηματία και συλλέκτη τέχνης.
Ο Σόλομον Γκούγκενχάιμ άρχισε να συλλέγει έργα τέχνης το 1929 με την καθοδήγηση της καλλιτέχνιδος Χίλα Ρέμπαϊ, ενώ το 1937 ίδρυσε το Ίδρυμα Σόλομον Ρ. Γκούγκενχάιμ και άρχισε να εκθέτει τα έργα που αγόραζε στο διαμέρισμα του. Κατά τα πρώτα χρόνια, άρχισε να εκθέτει έργα της Αφηρημένης τέχνης και συγκεκριμμένα έργα καλλιτεχνών όπως ο Καντίνσκι και Μοντριάν. Στη συνέχεια, άρχισαν να εκτίθενται έργα των Μαρκ Σαγκάλ, Αμαντέο Μοντιλιάνι και Πάμπλο Πικάσο. Η συλλογή του άρχισε να μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να ζητήσει από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ να σχεδιάσει το νέο κτήριο του μουσείου.
Το νέο κτήριο του μουσείου άνοιξε στις 21 Οκτωβρίου 1959, δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Ράιτ. Το κτήριο του μουσείου θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα του 20ου αιώνα. Κατά την τριετία 2005-2008 πραγματοποιήθηκαν έργα συντήρησης στο εξωτερικό του μουσείου.

Το Μουσείο Γκούγκενχάιμ στη Νέα Υόρκη απασχόλησε τον Ράιτ για 16 χρόνια και είναι πιθανώς το πιο αναγνωρίσιμο έργο του. Το κτίριο διαθέτει επτά ορόφους και παρουσιάζει ένα εσωτερικό ανηφορικό ελικοειδές γύρω από μία εσωτερική αυλή που κλείνει στην κορφή με ένα τεράστιο παράθυρο. Ο επισκέπτης μπορεί να ανεβεί με το ασανσέρ έως τον τελευταίο όροφο του μουσείου και από εκεί να ξεκινήσει την περιήγησή του κατεβαίνοντας τους ελαφρά ελικοειδείς διαδρόμους, μέχρι να φτάσει στο ισόγειο, όπου βρίσκεται η βιβλιοθήκη. Είναι ένα από τα δύο σωζόμενα κτίρια του Ράιτ με κατακόρυφο προσανατολισμό.
