Ατομική έκθεση Apollo του Τζεφ Κουνς στα Σφαγεία της Ύδρας με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ

Η Τέχνη πάει διακοπές

21 Ιουνίου 2022 – 31 Οκτωβρίου 2022 Ατομική έκθεση Apollo του Τζεφ Κουνς στα Σφαγεία της Ύδρας με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ

Μετά από περίπου είκοσι χρόνια από την τελευταία ατομική του έκθεση ο Τζεφ Κουνς επιστρέφει στην Υδρα με την έκθεση Apollo  παρουσιάζοντας νέα έργα μαζί με παλιά που επιλέχθηκαν από τον καλλιτέχνη με στόχο να εμπλέξει τον θεατή σε έναν μεταφυσικό διάλογο μεταξύ του σύγχρονου και του αρχαίου.

Στο κέντρο της εγκατάστασης εντός του Σφαγείου, βρίσκεται το γλυπτό Apollo Kithara. O Aπόλλωνας παίζει μια λύρα, η οποία θεωρείται η πρόγονος της σημερινής κιθάρας. Το πολύχρωμο μηχανοκίνητο γλυπτό έχει ύψος πάνω από 2,3 μέτρα. Οι τοίχοι μέσα στο Σφαγείο έχουν μεταμορφωθεί χρησιμοποιώντας ως βάση τις αρχαίες τοιχογραφίες από Boscoreale, κοντά στην Πομπηία. Η έκθεση περιλαμβάνει και άλλα νέα έργα, όπως ένα ζευγάρι μπρούτζινα αθλητικά παπούτσια Nike, το Gazing Ball Tripod (2020-2022) και το Plato’s Solid Forms Wind Spinners (2020-2022). Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που αντιστοιχούν σε αυτή την εγκατάσταση, που κυμαίνονται από αναμμένα κεριά έως ένα ουρητήριο ως αναφορά στον Μαρσέλ Ντυσάν. Πάνω από το Σφαγείο είναι το Apollo Wind Spinner (2020-2022), ένας ανακλαστικός ανεμοδύκτης.πλάτους 9,1 μέτρων, που υποδέχεται τους ανθρώπους καθώς εισέρχονται στο λιμάνι της Ύδρας από τη μία πλευρά και από την άλλη, εκείνους που προχωρούν προς το κτίριο που στεγάζει την εγκατάσταση. Το πρόσωπο του ανεμόδυκτη είναι αυτό του Απόλλωνα.

Η έκθεση ενεργοποιεί τις αισθήσεις μέσα από τη μουσική, το κάψιμο του φασκόμηλου που θυμίζουν αρχαία χρόνια. Είναι μια μεταφυσική εμπειρία, που γιορτάζει την ανθρώπινη ιστορία και φιλοδοξία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s