Λήδα Παπακωνσταντίνου

Gianna in Artland

Λήδα Παπακωνσταντίνου

Γεννήθηκε στον Αμπελώνα Λάρισας. Σπούδασε γραφικές τέχνες στην Σχολή Δοξιάδη και φοίτησε στο προπαρασκευαστικό έτος της Σχολής Καλών Τεχνών  της Αθήνας.

Στην Αγγλία σπούδασε Καλές Τέχνες  στο Loughton College of Art,  και στο  Maidstone College of Art.  «Σύντομα –πέταξα- τα εργαλεία μου τις μπογιές και τα πινέλα, ανακαλύπτοντας την περφόρμανς, ένα καινούριο εικαστικό τόπο τότε, που με έκανε να ξεδιαλύνω στο μυαλό μου τι είναι θέατρο και γιατί αυτό ήταν κάτι άλλο».

Ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που έκαναν στην Ελλάδα περφόρμανς και χάπενινγκς. Το έργο της μιλάει για το ανθρώπινο σώμα την έμφυλη ταυτότητα την μνήμη και τον χρόνο.

Τα εκφραστικά της μέσα είναι τρισδιάστατες κατασκευές, γλυπτά και κολλάζ, φυσικά υλικά, φωτογραφία, βίντεο και η παρουσία της στα περισσότερα έργα της. Το 1974 έκανε την πρώτη της έκθεση στην γκαλερί Ώρα, ένα installation που άρεσε πολύ. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από είκοσι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πάνω από εξήντα ομαδικές.